Att tänka på vid bilköp

I samband med bilägande kommer en frihet som de flesta av oss inte kan leva utan. Men att äga en bil kräver dessutom en hel del ansvar. Innan du köper en bil måste du därför tänka på om du kommer att klara av allt som tillkommer med ägandet. Som försäkringar, kostnader och så vidare.

Skapa en budget

Börja med att skapa en budget. Skriv ner hur mycket pengar du har över varje månad och tänk efter på hur mycket bilens totala kostnad får vara. Eftersom olika bilar kan kosta olika mycket kan det bli lättare för dig att välja bil när du har en idé om hur mycket du kan spendera i månaden. Glöm dock inte att räkna med en kostnad för försäkringen.

Ett tips är att du jämför försäkringar med varandra, detta kan du göra på nätet, och detta kommer ge dig ett ungefärligt pris. Det gör det lättare för dig att räkna ut kostnaderna när du skapar din budget.

Olika kostnader

När du tar en titt på bilens kostnader finns det fler saker du bör hålla koll på än vad du kanske tror. De flesta räknar endast driftkostnaden för en bil samt själva inköpskostnaden, men det finns faktiskt fler saker du måste känna till.

När du ska köpa en bil kommer du att få betala en hel del olika kostnader. Först kommer inköpskostnaden, sedan måste du räkna med driftkostnaden och bilförsäkringen. Men det är inte de enda utan du måste även tänka på bilskatten, eventuell service, däckbyten, besiktning, vad oljan kommer att kosta, kylvätskan och mer. Det kan även dyka upp en rad oväntade kostnader ifall din bil skulle gå sönder eller du skulle hamna i en olycka. Det är inte jättebilligt att äga ett fordon, så därför rekommenderas det att du är noga när du tar reda på vilka kostnader som tillkommer innan du genomför ett köp.

Bilens syfte och livslängd

När du har bestämt dig för att köpa en bil måste du bestämma dig för vilken typ av bil. Vilken bil som är bäst kan variera beroende på var du befinner dig i livet. Om du är ung och det är din första bil kan det vara smart att ta en titt på begagnade bilar. Dessa är oftast lite billigare. Det kan även vara bra att välja en bränslesnål, mindre bil.

Är det däremot inte din första bil och/eller om du har familj kan det vara bra att välja en större bil. Hela familjen måste nämligen få plats, plus eventuella väskor och packning ifall ni någon gång bestämmer er för att åka på bilsemester. För att hitta bästa bilen för dig och din situation kan du prata med en bilhandlare, gärna en som säljer både nya och begagnade bilar.

Billigare med begagnad bil

När du ska köpa en fabriksny bil får du räkna med att den kommer att kosta en hel del, priset för en normalstor bil brukar ligga på minst 100 000 kronor, ofta mer. Detta är ett väldigt stort belopp att lägga på en bil, speciell om det är din allra första. Den nya bilen kommer sedan tappa i sitt värde relativt snabbt. Väljer du en begagnad bil istället kan du hitta en för endast en liten del av samma pris som en fabriksny. Det finns dessutom begagnade bilar som kommer i väldigt bra skick.

Men det är inte endast inköpspriset som gör att nya bilar är mycket dyrare.

Reparationer

En annan skillnad mellan nya och begagnade bilar kan du se i reparationer. Det kan gälla allt, även enklare saker som ett lampbyte, eftersom vissa nyare bilar kräver att du har speciella verktyg för att byta ut en lampa. Detta innebär då att du måste lämna in bilen på en verkstad så de sköter det hela. Detta blir dyrare jämfört med när du klarar av att byta lampan själv. Det finns även vissa reparationer som kräver att du har en dator tillgänglig, detta är lite mer avancerat än vad många personer klarar av själv. Du måste då få professionell hjälp vilket kan kosta lite mer.

Vissa reparationer kan även kräva att du tar den nytillverkade bilen till en märkesverkstad vilket kan kosta rätt mycket. Men med begagnade bilar kan du i de allra flesta fallen klara dig med en vanlig, mindre bilverkstad. Dessutom finns det flera reparationer du snabbt och lätt kan klara av själv.

Bilens värde

En annan sak du bör tänka på när du ska välja bil är att de nyare bilarna tappar i värde väldigt snabbt. Skulle du behöva sälja din bil kort efter att du köpt den kommer du inte att få särskilt mycket pengar för den. En begagnad bil är billigare i inköp och du kan ibland betala hela beloppet på en gång, till skillnad från en ny bil. Du slipper alltså ansöka om lån för att ha tillräckligt med pengar. Den begagnade bilen kan du dessutom ha kvar längre eftersom de är billigare i drift och du behöver inte oroa dig det minsta för att den ska sjunka så mycket i värde.